domingo, 24 de octubre de 2010

TELEVISIÓ ACTUAL vs. TELEVISIÓ D'ABANS... És la televisió d'ara un perill per als nens?

Ja han passat molts anys des d'aquell 28 d'octubre de l' any 1956 en que Televisió Espanyola, l'única cadena de televisió del moment, començava a emitir de manera regular la seva reduïda programació, i no va ser fins uns anys més tard quan la majoria de la població va començar a poder disposar d'aquella desconeguda "capsa negra".


S'imagina algú viure sense televisió, desconnectat del món en que vivim?

Avui dia, que fins i tot ja s'està començant a introduir la televisió en 3D i que amb l'arribada de la TDT disposem de desenes de canals, ens pot sonar prehistòrica aquella televisió del principi, en blanc i negre i amb només dos canals. Però tot i això, que creieu que era millor, la televisió d'ara o la televisió d'abans?

Avui us proposem un debat sobre com ha canviat la televisió en els darrers anys, centrant-nos sobre tot, en la programació destinada als més petits, i en l'ús que en fem d'ella.

COMENCEM PEL PRINCIPI...

Si preguntem als nostres pares (nosaltres, que som un grup que va dels 18 als 23 anys), serà inevitable que ens parlin de sèries i programes com "Verano azul", "Los chiripitifláuticos", "El santo", "Un, dos Tres" o dibuixos que fins i tot nosaltres hem arribat veure com "Mafalda" "Tom&Jerry" "Heidy", "Marco" o "Los picapiedra". Ells mateixos reconeixen que potser veien coses que no eren adequades per a l'edat que tenien, però que llavors, era l'únic que hi havia.



Més tard, tothom parlaria de dibuixos animats com "Son goku", "Oliver i Bengi", "Los fruitis"... fins arribar a la nostre infància, en que qualsevol de nosaltres podria explicar els bons moments que vam passar miran "Les tres bessones", "Doraemon", "Pingu", "La banda del patio" "els Teletubies" "Pokemon" "Shin Chan" "Los Simpson" i de més.



I ARA? QUÈ ÉS EL QUE ELS MÉS PETITS VEUEN A LA TELEVISIÓ?

És un fet que cada cop estan prenent més força els dibuixos de manga japonès com Naruto. I com no, qui no ha sentit a parlar de Bob Esponja o el fenomen de Pocoyó?

Però els nens no es conformen només en veure dibuixos animats, i cada cop és més freqüent veure'ls mirar sèries com "Hanna Montana", "Patito Feo" o fins i tot veure les sèries i pel·lícules que fan per la televisió a les nits, on apareixen morts, assassinats i tota una sèrie d'escenes que podrien resultar desagradables fins i tot per a una persona major d'edat.

Com tots sabem, la televisió és un mitjà de comunicació molt important que arriba a totes les cases i que té molta influència sobre les persones, i encara més sobre els nens. 

                          

Els pares no poden controlar el que la televisió ofereix, però si decidir que és el que creuen que els seus fills haurien de veure i que no. Quants cops es deu repetir l'escena del pare enfeinat que engega el televisor al seu fill i el deixa allà davant, sol, i amb el control del comandament?

Com dèiem al principi, abans molts nens veien sèries o programes que no eren de la seva edat, perquè "era la única cosa que tenien", però avui dia l'oferta és mol variada, i evidentment, trobarem programació destinada per a edats diferents, i programació que fins i tot no valgui la pena veure en cap de les edats. Nosaltres creiem que es responsabilitats dels pares estar al corrent de que és el que veuen els seus fills a la televisó i assegurar-se de que el contingut és l'adequat per a l'edat. 


És molta gent ja la que defineix la televisió com "la capsa tonta", però nosaltres no hi estem d'acord. La televisió no deixa de ser una eina, i com passa amb tot, el que importa és l'ús que tu n'hi facis, i en aquest cas, que volem que els més petits en facin.


Si una cosa creiem que s'ha de recuperar de la televisió d'abans, és la capacitat que tenien aquells dibuixos o aquelles series de seure a una família sencera unida davant del televisor.



ABANS DE MARXAR...

Us deixem dos vídeos que ens mostren l' evolució de la televisió en un mateix moment: el d'anar a dormir.

"VAMOS A LA CAMA" amb la Familia Telerin
La Familia Telerín era un programa de Televisió Espanyola que s' encarregaba d' anunciar el final de la programació infantil y donar pas a la programació adulta.


">


El nou fenòmen de POCOYÓ
Pocoyó es una serie d' animació espanyola creada per David Cantolla, Luis Gallego i Guillermo García Carsi que narra les aventures d'un nen en edat preescolar que està descobrint el món i interactuant amb ell.


">


I vosaltres... amb quin dels dos us quedeu? 
Com sempre, us animem a que deixeu les vostres opinions i els vostres comentaris !

5 comentarios:

  1. Jo crec que teniu tota la raó...
    Tinc un germà petit i alguna vegada entre altra he hagut de veure el que ell mirava, i definitivament, ha canviat molt.
    Tot allò que es transmetia abans sobre l'amistat, l'educació i altres, ara s'ha canviat per lluites, competicions i sèries sense sentit, només per entretindre i a poder ser, fent algun material per tal de guanyar més diners menjant-li el cap als nens de que allò és el millor.
    Pel que fa als dos videos, definitivament jo em quedo amb el primer, ja que com fa poc els "lunnis" et marca l'hora d'anar a "dormir", és a dir, donaven per finalitzat l'horari infantil, cosa que ara no fan gaire sovint i per tant els nens tenen més possibilitats de veure coses no gens recomanades per la seva edat, com sèries o películ·les.
    Una cosa que no m'agrada és el poc cas que fan els pares de les advertencies sobre l'edat recomanada, ja que així inciten els nens a no fer cas d'una cosa que es marca, portant d'aquesta manera a que en un futur ignorin altres coses més importants, a més de inculcar fets i imatges no adequades per ells, ja que pot ser que no entenguin una cosa i ho malinterpretin amb conseqüències molt dolentes per al futur.
    Què en dieu valtros?

    Ag.

    ResponderEliminar
  2. Jo no tinc germans, però he vist a tots els meus cosins petits enganxats a la televisió veient aquestes sèries actuals i, sincerament, no m'agraden. Moltes no tenen sentit com tu dius, d'altres només inciten a conductes que, pel que fa a mi, no trobo correctes i menys per les edats que tenen. No diré noms de sèries trobo que tots sabem de quin tipus d'aquestes parlem.

    Pel que fa a programació jo tinc una cosa a dir força important, des del meu punt de vista. Actualment, apart de certs programes sense sentit i bastant estúpids, molts caps de setamana, que és quan els nens realment poden veure la televisió més estona, és quan fan pel·licules o programes per una edat superior a 13 anys. Trobo que els caps de setmana és quan s'haurien de posar aquestes pel·lícules d'animació que posen, últimament, entre setmana i a hores bastant altes pel públic al que va dirigida la pel·lícula.
    Pel que fa als pares... sense comentaris, tots sabem que hi ha pares i pares, per sort sempre n'hi haurà de conscients que encara controlin el que fan o deixen de fer els seus fills, d'altres no faran gaire cas, i per mala sort, es la conducta que predomina des de fa un temps.

    Nuski

    ResponderEliminar
  3. tot i que estic d'acord pel que fa a la ironia de projectar pel·licules gens recomanades per nens quan ells ho poden veure com és el dissabte a la tarda, no crec que els nens estiguin tan vigilats...
    tenint com a exemple casa meva, tot i que naltros vigilem a mon germà, sovint ve dient-nos que vol veure tal pel·lícula (que casualment no li hem deixat veure o no sap que la faran) com també queixant-se de que els nens de la classe veuen aquells dibuixos animats i ell no, a part de que encara que no vegi uns dibuixos, moltes vegades el sentim dir frases o actuar com ho fan en una sèrie que no li deixem veure. llavors, la meva pregunta és: d'on ho treu tot això?
    la resposta és clara: dels companys de classe.
    el fet de que només hi hagi uns quants nens que vegin una cosa determinada i els cridi l'atenció per ser completament diferent al que estan acostumats (com actuar amb violència i tal), ho expliquen als altres i d'allà apareix ja una roda que ells creuen com a moda, però que realment crec que és un mal habit que pot acabar amb baralles al pati (ja que en aquells dibuixos ho fan) o amb contestes als pares (ja que aquell personatge parla així).

    ResponderEliminar
  4. Estic d'acord en tot el que heu dit.
    I pel que fa a l'últim comentari, també crec que aquest és el problema, "el mal hàbit" del que parles. És inevitable que es creiin modes i que els nens imitin, comentin i facin broma amb aquella serie tan "guay" que està de moda, independetment de que sigui una sèrie adecuada o no per veure amb l'edat que es tingui. És per això que molts pares acaben cedin quan el nen els hi diu " és que tots els meus amics ho veuen i jo soc l'únic a qui li prohibeixen".
    ¿Què farieu vosaltres si el vostre fill us digues això?
    Jo segueixo pensant que a part de permetre o prohibir, és fonamental que els pares s'aseguin a veure la televisió amb els seus fills, per saber realment que és el que estan veient i aprenent amb aquella sèrie, película o dibuixos.

    ResponderEliminar
  5. Estic totalment d'acord amb tu!! jo crec que primer tractaria de descobrir què tal és el que vol veure i si és adequat per`la seva edat i llavors decidiria...
    i bé, pel que fa a asseure's a veure les coses amb els fills... jo crec que està bé!! jo sovint m'assec amb mon germà per veure algunes sèries!! des de Hanna Montana, que mon pare també veu i riu amb ella, fins al típic Tom i Jerry...
    suposo que és una altra manera de comunicar-se amb la família, el fet d'asseure's ajunts a mirar la tele, sinó, quan estem junts?

    ResponderEliminar